Texelhopper

Vanuit haar werk bij de Provincie Noord-Holland heeft Florien Molendijk samen met het eiland Texel en het projectteam, de pilot Texelhopper bedacht en opgezet.

Texelhopper combineert vaste buslijnen met busjes die kriskras op vraag van de reiziger rijden. De kleine Texelhopperbusjes moeten tenminste een uur van te voren worden gereserveerd. Dat kan via de app, internet en telefoon. Er geldt een vaste prijs van 3 euro per rit. Je hoeft geen lid te zijn, maar veel vaste reizigers hebben een Texelhopperpas met automatische incasso. Het doel van de Texelhopper is meer tevreden reizigers bereiken voor hetzelfde exploitatiebudget.

De Texelhopper is het eerste goede antwoord op de afnemende vraag en toenemende kosten van het streekvervoer. De aantrekkelijkheid van het systeem blijkt uit het gebruik: een reizigersgroei van 37% in 2017 tov 2015. In oktober 2017 is de grens van 100.000 reizigers al doorbroken.

Als projectleider heeft Florien de Texelhopper opgezet en geïmplementeerd. De grootste uitdagingen waren het verkrijgen van draagvlak op het eiland en de samenwerking tussen overheden, vervoerders en andere partijen zoals de TESO.

Voor de prestaties van de Texelhopper zie de dashboards